Language

Digitalisering og prosjektledelse - Innsikter fra Bjørn Berthelsen

Digitalisering og prosjektledelse - Innsikter fra Bjørn Berthelsen
7:07

I en tid der digitalisering revolusjonerer både arbeidsliv og hverdag, er forståelsen av hvordan vi kan navigere gjennom komplekse prosjekter noe av det mest verdifulle en organisasjon kan ha. Jeg hadde nylig gleden av å intervjue Bjørn Berthelsen, en erfaren digitaliseringskonsulent og prosjektleder i Norge, for å få innsikt i hans perspektiv på digitalisering og prosjektledelse. Her er noen av de viktigste lærdommene.

Fra vegetasjonsøkolog til digital konsulent

Historien om Bjørns karrierereise er i seg selv en fascinerende refleksjon av digitaliseringens potensial. Han startet sin karriere som vegetasjonsøkolog. Som han bemerket, ga denne bakgrunnen ham et unikt syn på komplekse, dynamiske systemer – noe som er essensielt i både økologi og IT. "Moderne IT-systemer er komplekse og dynamiske", sier Bjørn. "Det er balansen mellom å ha et helhetssyn og vite når man skal grave seg ned i detaljer som utgjør forskjellen."

Hva digitalisering handler om

For Bjørn handler digitalisering fundamentalt om produktivitet og effektivitet, men også veldig mye om kvalitet. Automatisering av oppgaver fører til kvalitetsforbedringer, noe han trakk frem fra arbeidet med prosesser for tiltredelse og fratredelse av medarbeidere. "Det er muligheter for å skape kvalitetsforbedring brukt på riktig måte," poengterte han.

Digitalisering har også revolusjonert arbeidsformer, i den grad at pandemien knapt påvirket Bjørns evne til å lede prosjekter. "Jeg tror ikke jeg fikk ødelagt en arbeidsdag under pandemien fordi jeg hadde verktøy til å opprettholde kommunikasjon og styre prosjekter fra et hjemmekontor," sier han.

Utfordringer og muligheter

Hva er så de største fallgruvene i digitaliseringsprosjekter? Bjørn understreker viktigheten av tydelige målbilder. For mange prosjekter mangler ofte en klar visjon, og det kan være lett å miste fokus på hvor man faktisk ønsker å gå. "Å ha en tydelig retning å styre etter er avgjørende," sier han.

På den andre siden kan digitalisering åpne dører til helt nye måter å arbeide på. Det handler ikke bare om å digitalisere eksisterende arbeidsprosesser, men å transformere dem for å få maksimalt utbytte. Bjørn fremhever også at psykologisk trygghet er essensielt for et godt samarbeid.

"Å etablere et psykologisk trygt samarbeidsklima er kanskje viktigere enn noe annet."

Ledelsens rolle i digitaliseringsprosjekt

Som prosjektleder har Bjørn ofte fungert som brobygger mellom ledelse og teknologer. Han mener det er viktig for ledere å erkjenne når andre kan faget bedre, og å være komfortabel med å stille spørsmål til ekspertene. "Det handler om å ha betydelig ydmykhet og om å strukturere informasjonen slik at man kan ta gode beslutninger," forteller han.

Digitalisering må sette menneskene i sentrum

Digitalisering handler til syvende og sist om mennesker. Det er de som skal bruke digitale verktøy for å forbedre effektiviteten og kvaliteten av arbeidet. Prosjektledelse må derfor fokusere på å etablere felles mål og skape et miljø hvor tillit og samarbeid kan blomstre. Bjørns perspektiver understreker at vellykkede digitaliseringsprosjekter har en tendens til å være de som investerer tid i å bygge og vedlikeholde felles målbilder og samarbeidsklima.

Han konkluderer: "Det er til syvende og sist enkle, men svært effektive tiltak som kan bringe et prosjekt i mål."

Digitalisering er ikke bare en teknologisk prosess, men en strategisk transformasjon som krever nøye planlegging og tilrettelegging. Bjørns understreker viktigheten av å holde mennesket i sentrum av digitaliseringen for å maksimere gevinstrealiseringen.

Interessert i å snakke digitalisering med Bjørn? 

Send e-post til Bjørn
Kom i kontakt via LinkedIn

Bjørn Berthelsen

Bjørns karrierelange innsikter, oppsummert i en punktliste:

  • Resultat over metodikk: Ikke lås deg til en fast bruk av metode, verktøy eller organisasjonsform, men tilpass dette til den aktuelle oppgaven du skal løse.
  • Delegert ansvar: Deleger ansvar innenfor rammene gitt av målbildet (formål, økonomi, tid, kvalitet m.m.). At norsk arbeidsliv i mange sammenhenger er effektivt, skyldes, etter Bjørn sitt syn, at et stort antall medarbeidere tar selvstendig ansvar innenfor de rammene som er satt i organisasjonen. Organisasjoner der alle beslutninger, store og små, skal fattes av ledere på ulike nivåer, blir oftest ineffektive - og medarbeiderne blir lett demotiverte og likegyldige i forhold til resultater.
  • Balanse mellom kompleksitet og detaljer: Bjørn påpeker hvor viktig det er å balansere mellom å se det store bildet og gå i dybden kun når det er nødvendig. Dette er viktig uansett om man er vegetasjonsøkolog eller leder av et IT-prosjekt.
  • Digitaliseringens fundament: Digitalisering handler primært om å øke produktivitet og effektivitet, men også om å forbedre kvaliteten i arbeidsprosesser gjennom automatisering, gjerne av kjedelige og repetitive oppgaver som datamaskiner gjør bedre enn oss (og som vi gjerne vil slippe å gjøre selv).
  • Endring av arbeidsformer: Digitalisering gir mulighet til ikke bare å kopiere analoge prosesser, men å fundamentalt endre dem for økt verdiskapning. Her fremhever Bjørn de spennende mulighetene som begynner å vise seg når det kommer til bruken av Kunstig Intelligens (KI).
  • Tydelige målbilder: Det er viktig å bruke tid og energi på å bygge og vedlikeholde felles målbilder. Dette er viktig for å holde fokus på prosjektets produkter, men er også viktig for å skape en felles motivasjon. De aller fleste mennesker har behov for å se seg selv i et større bilde, og da er målbildene en viktig motivasjonsfaktor.
  • Betydningen av tillit og samarbeid: Å etablere psykologisk trygghet og tillit blant prosjektmedlemmer er kritisk for suksess. Dette innebærer å åpne for samarbeid og ansvarliggjøring. Bruk tid og energi på å bygge gode og trygge samarbeidskulturer, der det bl.a. skal være rom for å feile og lære av erfaring.
  • Ledelse i digitalisering: Prosjektledere må fungere som brobyggere mellom teknologer og ledelse, de må også gjenkjenne og dra nytte av spesialisert kunnskap og ekspertise blant de som er involvert i prosjektet.
  • Ydmykhet hos ledere: En leder bør stille spørsmål og søke å forstå teknologiens implikasjoner uten å påta seg rollen som fagekspert.
  • Unngå fallgruver: Digitale prosjekter bør unngå å skape digitalt utenforskap ved å sikre at løsninger også er tilgjengelige for dem som ikke er teknologikyndige.
  • Pandemiinnsikt: Under pandemien viste digitaliseringens kraft seg ved at mange kunne opprettholde produktiviteten hjemmefra med de riktige digitale verktøyene. Uavhengig av pandemisituasjonen, har disse arbeidsformene skapt en rekke muligheter for å etablere virksomhet og team-arbeid uavhengig av geografiske barrierer; man er ikke avhengig av å bosette seg i Silicon Valley, Brussel eller Oslo for å delta i sterke arbeidsmiljøer eller prosjekter. Som kunde kan du også få tilgang på kompetanse og tjenester uavhengig av hvor du er lokalisert, og dette gir mange nye muligheter utenfor de store befolknings- og kompetansesentrene.

 

Recent Posts

What is zero-knowledge proof?

Hva er nullkunnskapsbevis?

Velkommen til en innsiktsfull gjennomgang av et grunnleggende konsept i moderne kryptografi: Nullkunnskapsbevis...

Related blog posts